HTML

marsbéli krónikák

Friss topikok

  • zsuzska169: Mindenkinek most? :D Miközben töltött a oldal, arra gondoltam, hogy vajon milyen nehéz lesz elolva... (2019.05.05. 09:24) A közös munka öröme
  • HoldViola: Régen jártam nálad, így csak most olvasom, mélyen egyetértek, és sajnos átérzem, én ugyanígy járta... (2018.03.25. 21:49) Welcome to the machine
  • dívamacska: @zsuzska169: Csak most láttam, amit küldtél. Ez az ember remekül ismeri a macskákat:-) (2017.12.16. 11:18) Black Friday
  • Raven1975: A sírás környékez, szegény pára, mennyire lehet sajnálni. Évtizedeken keresztül hazugságban élt, c... (2017.11.20. 21:51) WTF?
  • Untermensch4: @John Doe3: "nem a kutyákkal van feltétlenül baj (bár néha azokkal is), hanem a kutya-gazdája rend... (2017.03.27. 15:16) Ne nyúlj hozzá, megharap!

Címkék

2011.06.22. 13:53 dívamacska

Lehet, hogy erről már háborogtam, de ez mindig kiveri nálam a biztosítékot.

Olvasom a minap a Bors című hiteles lapban, hogy egy jurtalakó házaspár a törvénnyel szembemenve nem adatja be Csermely nevű gyermekének (egy fokkal jobb a Füvellőnél, végül is) a kötelező védőoltásokat. Mert veszélyes! Mert a szövődmények! Bénulás, halál! Gyógyszergyárak összeesküvése!

Van egy jó szó ezekre az emberekre: potyázók. Soha nem fogják bevallani, de úgy okoskodnak - helyesen -, hogy ha mindenki más beadatja a gyerekének az oltást, a betegség úgysincs jelen, így az ő gyerekük is védve van. Ezzel csak az a baj, hogy a mindenki más viseli az oltás egyébként igen minimális kockázatát, míg ők csak az előnyöket élvezik. Na ezért kell őket jól picsán rúgni. Mert ha a diftéria meg a többi halálos kórság reális veszedelem lenne, tutira nem tiltakoznának, kotornának a gyereket beoltatni.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ha az ilyenek elmennek valami afrikai dzsumbujba, az oda kellő oltásokat is karakánul visszautasítják-e, vagy ha tényleges kockázattal kell szembenézniük, akkor már nem olyan fontos ez az egész?

(Amúgy elég röhejes, hogy jurtában laknak, a gyerek valami kenderkóc kötélen függő teknőben aludt, közben meg egy bulvárlapban parádéznak. Ennyit a természetközeli, romlatlan életről. A nő egy ilyen tipikus lángosképű bölcsész volt, nem is csodálkozom, azok vevők ezekre a baromságokra.)

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marsbeli.blog.hu/api/trackback/id/tr185335088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_127886 2011.06.22. 16:35:25

egyrészt potyáznak, másrészt veszélyeztetik azokat a gyerekeket akik pl krónikus betegség miatt nem kaphatnak oltást. harmadrészt k. hangosak és agresszívak, mindenhol terjesztik az okosságot az oltások káros hatásairól.

exvaraljai 2011.06.22. 17:09:07

No igen:) Legfeljebb ugy jarnak, mint egy cimboram, aki hasonlo okokbol nem adatta be a vedooltast, adatott maganak valami "Ejjeli lepkefing az ezust holdsugaron" elnevezesu homeopatias szart es bebukta a tanzaniai utja felet hastifusz miatt (mondjuk kiderult vegul, hogy megsem az volt, de de ennek gyanujaval szurkaltak utana 1 honapig a tropusi betegsegek osztalyan). By the way, ezt a homeopatias faszsagot el kene mar felejteni.

coppelia 2011.06.22. 17:17:47

Konkrétan veszélyeztetik a gyereket, ezért én konkrétan a szülői felügyeleti jogot vonnám meg. Ezek azok a polgártársaink, akik libidóval működtetnék a hűtőszekrényt, hogy elég hideg legyen a "mézsörük", és a globlaizálódó kapitalizmus ármánykodásának tartják, ha nem működik. Fel sem merül bennük, hogy nem elég a libidójuk.

Ismeretlen_81097 2011.06.22. 18:30:18

Hát. Ezeknek a vonalas (és masszívan paranoiás) természetesség-hívőknek üzenem, hogy nem viccből, pláne nem kibaszásból van a modern orvostudomány. Nem kell minden szirszart bevenni, csak mert orvos írja fel, de ami hasznos, az hasznos. Ez ugyanaz a mese, mint a szülésnél, hogy valaki orvos nélkül szül a világ végén. Mi a fenének? Legyen ott a dottore, hogy ha neadjisten baj van, tudjon segíteni. De nyilván annak, hogy hanyatt feküdjek végig, és valaki más kvázi ugráljon a hasamon, hogy meglegyen a beavatkozás és mehessen má nyaralni, nem vagyok annyira a barátja. De ezek különböző dolgok, nem a kórház vagy az orvos vagy egyéb a rossz bennük, hanem a hozzáállás. 2. Kommented mindössze az el kéne felejteni-című szösszenetért érdemelne egy nagy büdös atyai pofont. Senkinek ne mondd meg, mit gondoljon és mit felejtsen el. Soha. Mert automatikusan felmerül a kérdés, hogy ki a lufasz vagy te aranyom - akkor is, ha amúgy igazad van. Viszont az tény, hogy mindenre homeopátiás cuccot alkalmazni babona, kényszerneurózis, ökörség. Ahogy a patikaszer se visz mindent, és a gyógynövény se, úgy a homeopata cucc is gyakran annyit ér, mint ráolvasás. Ha már ennyiféle eszközünk van, miért korlátoznánk le a palettát 'elvi okokból'?

montag 2011.06.22. 18:56:00

A múltkor olvastam valahol, hogy egy fickó egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy a homeopátia működik, és értelemszerűen fényt derít a mikéntre is. Kíváncsian várom az eredményt.

Ismeretlen_26088 2011.06.22. 19:18:04

Számomra az az egészben a legnagyobb paradoxon, hogy éppen a védőoltási rendszer bevezetésének köszönhetünk egy sor halálos, vagy súlyos kimenetű járvány visszaszorulását. Ha teret adunk a hasonló, ostoba és paranoid kezdeményezéseknek, a nyavalyák visszatértét kockáztatjuk. Ha annyira ki akarnak vonulni a társadalomból, mit keresnek a civilizációban?!

Ismeretlen_117773 2011.06.22. 20:00:06

A tetanusz tenyleges korsag, megsem adatja be azt sem. En azon akadtam ki, hogy meg annak sem tud rendesen utananezni, ami ellen ilyen vehemensen ervel.

exvaraljai 2011.06.22. 21:05:17

sorica123: Nem szeretnek veled Montag blogjan vitazni (barmennyire is imadok amugy), nem ezert engedelyezte a hozzaszolasokat. Igy csak arra kerlek, hogy gondold vegig a szavaidat, a homeopatia remek eredmenyeit, vedd elo a logikat meg a kemiai meg statisztikai ismereteket es vond le a tanulsagokat. Koszonom. Nyúl.: Oszinten szolva mar elmultak azok az idok, hogy az ember ne legyen resze/ne tudjon resze lenni a civilizacionak. Eleg abba belegondolni, hogy mar minden fold, amin satrat vernel, valakinek/valaminek a tulajdona. Innentol nehez barmit csinalni. Szivesen vennem, ha az utlevelemben annyi allna, hogy foldlako, de sajnos azt sem lehet. Elvonulna az ember remeteskedni, de aztan egyszercsak jon valaki a sarga buldozerekkel, hogy bekotoutat epitsen a remetelakon at ;)

Ismeretlen_131902 2011.06.22. 22:01:27

Minthogy a lényeget elmondtátok már előttem, csak annyi tennék hozzá, hogy kenderkötélen lógó "teknőben" ringatózni annyira azért nem rossz dolog :-)

Ismeretlen_26205 2011.06.22. 22:30:34

Az a gyerek pont bőgött a teknőben. Biztos szúrták a szálkák vagy az anyu által készített durva vászonpólya rostjai.

Jottment 2011.06.22. 23:33:33

Kerdem en, miert van a Heim Palnak kulon osztalya az oltasok szovodmenyeibol adodo kulonbozo problemakkal rendelkezo babaknak? Biztos nem azert, mert ritkak es enyhek a szovodmenyek. Nem mondom en, hogy minden gyerek belehal az oltasba, de szerintem azert kovergaz, hogy lazan lebenulhat a gyerek egy olyan cucctol, amit elvileg az XY betegseg megelozesere adnak be neki. Hozzateszem, nem volt szerencsem a teveben megjeleno, valoszinuleg a magyarsagaban igen bigott csaladhoz, valoszinu nalam is kivernek a biztositekot, mert azert megiscsak a 21. szazadban elunk. Csak ugye, minden eremnek van ket oldala.

fahkj 2011.06.23. 02:29:59

Az immunizáció szörnyen veszélyes mellékhatásai elkerülhetők lennének, ha senkit nem oltanának be, de akkor járványok törnének ki, és a különféle fertőző betegségekben szenvedő gyerekek egymásra halmozva se férnének el egyetlen (egyébként, Jottment, minimum szervezetileg nem létező) külön osztályon a Madarász utcában. Szerintem akik vadul magyarázzák + propagálják is ezt a baromságot, tudattalanul sem szándékos freeloaderek, mert így a saját stratégiájuk hasznát csökkentik. Ráadásul a szövegelőknél sokkal ritkábbak a tényleges elkövetők. Inkább az ezobiopszicho ésvagy alterantiglobalkapitalista szinkretizmus egyik -fanatikusabb egyedekben akut módon kiütköző- tünete.

beletkotyogok 2011.06.23. 09:23:31

Jottment, a lényeg az, hogy ha a szövődményekre hivatkozva senki sem oltat, akkor olyan rég elfeledett, korabeli irodalmi alkotásokban is előforduló (Pl Kincskereső kisködmön)betegségek jönnek elő, mint a gyermekparalízis, torokgyík stb stb. Én a Mokkában láttam a riportot, kisebb agyvérzéssel mentem munkába emiatt. (Pedig régebben megfogadtam, hogy ilyen reggeli műsort soha!) A kedves szülő azt hangoztatta, hogy majd ő vállalja a felelősséget a gyermekért. WTF? A gyereke diftériás lesz, szenved, majd esetleg meghal. Ez esetben igénybe veszi majd az orvostudományt? Hogy a francba vállalja a felelősséget? Önfeláldozóan borogatja a gyermeke homlokát? De ha meggyógyul, de egy rakás hosszútávú szövődménye lesz, akkor hogy néz majd a gyereke szemébe? Valószínűleg azért ilyen bátor, mert tudja, hogy jelenleg kevesebb esélye van a betegségeket elkapni, mint oltási szövődményre. Az, hogy az ember magának utazás előtt nem adat be egy védőoltást, majd elkap valami egzotikus kórságot, szenved, haldoklik, ilyesmi, az magánügy és pont leszarom. De onnantól, hogy azzal a kórsággal esetleg végigfertőz egy fél Magyarországot, már közügy lesz a dolog és közveszély okozásáért felelősségre kéne vonni.

Ismeretlen_70808 2011.06.23. 11:01:20

Véletlenül én is elkaptam reggel a Mokkában ezt a két szerencsétlent, csak rájuk kell nézni. Két idióta. A beszélgetésnek én azt a részét néztem, amiben arról volt szó, hogy a gyerek születésekor a védőnő nem engedte haza a babát a minimális higiéniai körülmények miatt, se áram, se víz, a legközelebbi emberlakta település 2 km, ezért elköltöztek. De a szülők is felnyomták a párt, hogy micsoda állapotok uralkodnak, legyek, bogarak, rothadó ételmaradék, stb. Erre tényleg bőszen verhetik a mellüket, hogy micsoda természetközeliség. Montag, tök jó, hogy lehet kommentelni a blogodat, már régóta olvaslak, várom a további posztokat!

Ismeretlen_74280 2011.06.23. 11:07:23

tök jó, amit írsz, egyet értek veled, de mi a faszt keresnének ezek afrikában? még a városba se jönnek be...

Ismeretlen_26205 2011.06.23. 11:30:30

A városba nyilván nem mennek be, mert a Szodoma és Gomorra, de Afrika, az a hamisítatlan természet meg földanya, az biztos vonzza őket.

Delinke · http://olomhal.freeblog.hu 2011.06.23. 12:17:55

Én láttam őket a híradóban. Apuka azt mondta, hogy ha nem hagyják békén őket, akkor majd jól mennek Strassbourgba (vagy Belgium? pedig általában jó vagyok földrajzi nevekből, a fene enné még), és "egészségpolitikai menekült"-státuszért folyamodnak. Szerintem valójában erre hajtanak!! Nekem az a bajom, hogy ezzel az üggyel megint összemossák a "jurtalakást" (és egyéb hozzávalóit) a hülyeséggel. Én is tök szívesen laknék jurtában, meg fonnék vesszőből bölcsőt, csak ez nem ideológiai kérdés nálam. A józan eszem még megmaradna. Szülés? Kórház. Oltás, betegség? Háziorvos-gyógyszertár. Számomra mindez egyértelmű. Szerintem egyébként Csermely nem fog óvodába-iskolába se járni ilyen szülők mellett...

Ismeretlen_182437 2011.06.23. 12:21:38

egyetértek az írottakkal és a hozzászólásokkal. ez a probléma a fejlett nyugati országokban, ahova özönlenek az afrikai, arab, balkáni és egyéb bevándorlók, égető, hiszen az érkezők olyan patológiák hordozói, amik a befogadó ország lakossága körében évtizedek óta kihaltak az oltásoknak köszönhetően, és amik újra terjednek a bevándorlók által. Magyarországra nincs tömeges bevándorlás (szerencsére), de ez nem jelenti azt, hogy pl. egyetlen TBC-s bevándorló nem fertőzhet. Egyébként érdekes az az aspektusa is a témának, hogy vajon a társadalmi normáktól, a megszokottól ennyire elszigetelten nevelt gyerek mennyit fog majd szenvedni "normális" társai között a szülei által rákényszerített "másság" miatt, nem csak egészségügyi témában, hanem az élet bármelyik frontján.

exvaraljai 2011.06.23. 12:55:10

1. Az oltatlan gyerek "hiaba" fogja megfertozni a beoltottakat olyan betegseggel, amik ellen azok megkaptak a vedooltast. Ez a vedooltas lenyege. Ha azok megis komolyan megbetegednenek, akkor az azt jelenti, hogy semmit sem ert a vedooltas (es ebben az esetben valoban csak felesleges kockazat). 2. A "vallaljuk a felelosseget" hozzaallas jo kerdes es felvet egy csomo kapcsolodo temat. Egyfelol jogilag a szulok a felelosok, masreszt ez egy nagy semmi akkor, ha tenyleg beut a baj. Ugyanezt gondolom az otthonszulesrol is esetukben (meg ugy altalaban). 3. Az, hogy esetleg van az oltasok szovodmenyeivel foglalkozo osztaly meg nem jelenti onmagaban semmit azon kivul, hogy leteznek szovodmenyek. Tropusi betegsegek osztalya is van, aztan megsem tul gyakori a malaria meg a sargalaz itthon. 4. Abban egyetertek veluk, hogy "ami kotelezo, az eroszak". Ami kerdeses, hogy, az eroszak termeszetes resze-e az eletnek (szerintem igen), letezik-e indokolhato es indokolhatatlan eroszak (szerintem mindketto letezik) es eroszak-e a szuloi neveles barmilyen ertelemben, nem csak az o esetukben (erre szerintem szinten igen a valasz).

montag 2011.06.23. 13:14:46

Szerintem ez a kötelező, akkor erőszak dolog kicsit sántít. Nem véletlenül létezik mindkét kifejezés, hiszen mást takarnak. A szülői nevelés, illetve szülő általi korlátozás meg végképp nem erőszak: halomra hullanának a kölkök a konnektorok, a fűnyírók meg a diffenbachiák által a szülői "erőszak" nélkül. Csóri Csermelynek meg komoly gondjai lesznek, amikor szembesül vele, hogy valójában a világ teljesen más, mint amilyennek vele láttatták. Szép gondolat, hogy védjük meg a gyereket a világ gonoszságától, és éljen a természet gondtalan gyermekeként, csak sajna a világ gonoszsága része az életnek. Ez van. Nekem is van olyan ismerősöm, akiről tudom, hogy a hegy tetején, valami kalyibában nevelte a két gyerekét a tarsolylemezes pasijával, áram, folyóvíz meg egyéb ördögi huncutságok nélkül. Megnéztem volna a gyerekek arcát, amikor először jártak a civilizációban.

exvaraljai 2011.06.23. 13:23:30

"Szerintem ez a kötelező, akkor erőszak dolog kicsit sántít. Nem véletlenül létezik mindkét kifejezés, hiszen mást takarnak. " Ertem, mire gondolsz, de szerintem te is erted, hogy en mire gondolok;) "A szülői nevelés, illetve szülő általi korlátozás meg végképp nem erőszak: halomra hullanának a kölkök a konnektorok, a fűnyírók meg a diffenbachiák által a szülői "erőszak" nélkül." Szerintem erőszak ez is (hiszen nálad "erősebb" kényszerít arra, hogy ne csináld azt, amit szeretnél), de olyasformán, mint ahogy a kegyes hazugság is hazugság. Néha az emebereket meg kell védeni önmaguktól is (és ez hatványozottan igaz a gyerekekre). Szóval nekem nincs bajom az efféle "erőszakkal" (az más kérdés, hogy az "erőszak" fogalmához általában negatív képzeteket társítunk, de ez valójában csak úri huncutság).

Ismeretlen_81097 2011.06.23. 15:16:09

19. ami kötelező, az erőszak - ebben van valami, kérdés, hogy ez ilyen esetben baj-e. Egyfelől az ész nélküli paternalizmus is agyamra megy, másfelől viszont ellentartás nélkül se megy a világ semerre. De rendben - ám ne legyen kötelező. Akinek van esze használni a rendelkezésre álló módszereket, úgyis beadatja. Csak az a kár, hogy néhány ilyen kényszerneurotikus, paranoid hívő lesz, aki jól nem adatja be szerencsétlen kölkének a szurit, mert minek, meg nem vesz neki gyógyszert akkor se, ha tényleg nem lehet mással gyógyítani. Mert ugye a modern orvoslás az ellenség (nem. a hülyeség az...). Amúgy az első kommentemre, bocs, nem értem hova szégyelljem magam én. Felszínesen olvastad el a 'beszólásomat'. Egyfelől a Szkeptikus blogtól is ez a hisztérikus arcoskodás tántorított el (meg a fogalomzavar-hegyek, amikkel gurigáznak feszt), másfelől meg az se igaz, hogy a homeopátia egy, mindig mindenhol hatásos technika (kurvára nem, hol írtam én ilyet?), de az se, hogy sose használ (akár pszichésen, akár valóban a hatóanyag, lényeg, hogy működjön). Arra akartam kilyukadni, hogy ez is egy technika, az is, a modern orvostudomány is. Egyiket se kell démonizálni és elvetni, mert az csak egy eszköz, amit vagy használsz, vagy nem, saját jól felfogott érdekedben. 20. Amúgy nem is a jurta/tanya/földház a gáz ebben, hanem a teljes elszálltság. Az, hogy miben laksz, a te dolgod, de az, hogy valaki rendetlen, koszos, bent hagyja a romlott kaját a szobában, nem viszi orvoshoz a gyereket, az abszurdum. Jegyzemmeg, bérházban és blokkban is az, csak itt még pont az i-n, hogy a semmi közepén álló nemezházról beszélünk. Ami ismétlem, egy hótt célszerű épülettípus, ha nem hülyék élnek benne...

exvaraljai 2011.06.23. 15:54:30

22. Nem baj. Erre az a mondas/graffiti ul, hogy: "Az intelligens ember nem szemetel, a hulyeknek meg tilos." En erre reagaltam: "szösszenetért érdemelne egy nagy büdös atyai pofont. Senkinek ne mondd meg, mit gondoljon és mit felejtsen el. Soha. Mert automatikusan felmerül a kérdés, hogy ki a lufasz vagy te aranyom - akkor is, ha amúgy igazad van. " Szerintem fontos, hogy milyen stilust ut meg az ember a masikkal, akar komment formajaban is. A felszinesseg ez esetben: nem mondtam, hogy ki mit gondoljon, mivel az kabe annyira lenne hatekony es mukodokepes, mint ha azt mondanam, hogy holnaptol mindenki tanuljon meg viz alatt lelegezni, mert az jo. Az irtam, hogy "el kene felejteni". Nyilvan ez a kifejezes nem azt takarja, hogy ki kene torolni az agyakbol (hiszen valami zseni a vegen meg ujra feltalalna), hanem nem kene "hasznalni". Kicsit olyan ez, mint mikor azt mondod valakinek, hogy "felejts el". Nem arra gondolsz, hogy torolje ki az emlekeit, hanem arra, hogy szalljon le rolad, hagyjon beken, ne foglalkozzon veled, stb. A homeopatia mukodeset meg ember nem bizonyitotta. A placebo mukodeset bizonyos korulmenyek kozt igen. Ha a _hit_ gyogyit, akkor az oke, de ehhez nem kell homepatia, razogatas, hulye elnevezesek es hasonlok, hanem eleg a tiszta hit. Ilyen alapon a raolvasas is mukodik, de ettol meg az sem lesz tudomany. Szamomra egyebkent az az idegesito, hogy orvosok, gyogyszereszek is ajanlgatjak a homeopatias szarokat, akikrol azert feltetelezne az ember, hogy nagyjabol tisztaban vannak a kemiaval, a kettos vak probaval meg hasonlokkal...

exvaraljai 2011.06.23. 16:00:37

Ja, ezt elfelejtetteM. nem tudod veletlenul a "feszt" szo eredetet?

exvaraljai 2011.06.23. 16:19:33

Megtaláltam:)

Ismeretlen_26088 2011.06.23. 16:38:17

Montag, már értem, miért nem volt eddig kommentálási lehetőség. :D

Ismeretlen_26088 2011.06.23. 16:39:21

vagyis kezdem sejteni.

montag 2011.06.23. 17:38:06

eddig szórakoztató.

exvaraljai 2011.06.23. 18:45:54

"...it's only....entertainment....";) (Bad Religion)

kéknyuul 2011.06.24. 09:22:59

Kíváncsi vagyok, amikor a veszett kutya harapja meg a gyereket, akkor is vissza fogja-e utasítani az oltást??? (Agyatlan fanatikusok szerintem is.)

Mazsianyu 2011.06.24. 09:52:32

Megdöbbenve figyelem, hogy időnként milyen tömeghisztéria terjed el a védőoltások miatt. Van olyan ismerősöm, akiben az is felmerült, hogy "lefizeti" a gyermekorvost, hogy hamisítsa meg a gyerek oltási könyvét, mert ő nem akarja, hogy a 15 hónapos oltás miatt autista legyen az utód. Olvasta, hogy 1,5-2 éves kor után ugrásszerűen megnő az autista gyerekek száma (Az utóbbi években hatékonyabb a vizsgálat, és ezen időtájt válnak nyilvánvalóvá a betegség jelei.)Az is érve volt, hogy Nyugat-Európában nincs ennyi kötelező védőoltás. Meglehet, viszont pl. Németországban is feltétel az iskolai felvételnek bizonyos oltások megléte, vagyis a szülők fizetnek majd érte.

psz 2011.06.24. 15:11:39

Montag, rábasztál. Ez a tarsolylemez, anyatermészet, Füvellő, kecskebaszás stb. dolog nagyon érzékeny pontja kicsiny nemzetünk egy szűk ámde annál vehemensebb rétegének, úgyhogy sokáig fog itt még menni a csörte azt hiszem. Egy kis olaj a tűzre: márpedig a homeopátia kuruzslás, kb. annyi tudományos alapja van, mint a katolisu anyaszentegyháznak, vagy Xenunak. Hinni persze lehet és a hit gyógyít, csak ne fogjuk a vízben oldott információra. Ez is mekkora faszság, vízben oldott információ.

exvaraljai 2011.06.24. 15:48:19

psz: :)))) Mondjuk vízben oldott információ létezik; pl. a szalvéta, amire felírtad a telefonszámát valaki izgalmasnak, aztán ráborítottad az ásványvizet ;)

Ismeretlen_26205 2011.06.24. 21:52:30

Szerintem eléggé a jurtások ellen vannak itt a népek, én nem látok nagy csörtét.

Ismeretlen_27731 2011.12.05. 14:52:59

csak egy dolgot fűznék hozzá: http://www.nemzetigeografia.hu/node/1954/kanyar%C3%83%C2%B3-eur%C3%83%C2%B3p%C3%83%C2%A1ban.html
süti beállítások módosítása