HTML

marsbéli krónikák

Friss topikok

  • zsuzska169: Mindenkinek most? :D Miközben töltött a oldal, arra gondoltam, hogy vajon milyen nehéz lesz elolva... (2019.05.05. 09:24) A közös munka öröme
  • HoldViola: Régen jártam nálad, így csak most olvasom, mélyen egyetértek, és sajnos átérzem, én ugyanígy járta... (2018.03.25. 21:49) Welcome to the machine
  • dívamacska: @zsuzska169: Csak most láttam, amit küldtél. Ez az ember remekül ismeri a macskákat:-) (2017.12.16. 11:18) Black Friday
  • Raven1975: A sírás környékez, szegény pára, mennyire lehet sajnálni. Évtizedeken keresztül hazugságban élt, c... (2017.11.20. 21:51) WTF?
  • Untermensch4: @John Doe3: "nem a kutyákkal van feltétlenül baj (bár néha azokkal is), hanem a kutya-gazdája rend... (2017.03.27. 15:16) Ne nyúlj hozzá, megharap!

Címkék

Welcome to the machine

2018.02.13. 20:59 dívamacska

Szülői volt ma. Első osztály, féléves értékelés, meg a többi. Először az egyik tanító néni emelkedik szólásra, elmondja egyebek mellett, hogy hiába a négyig tartó iskola, annyira zsúfolt a gyerekek órarendje, hogy alig marad idő a gyakorlásra, ezért kéri a szülők segítségét. Gyakoroljuk otthon a matematikát, csak egy picit, akár este a kádban. Mintha az úgy mulatság lenne, fürdés közben összeadni. Majd a másik tanító néni mondja el, hogy hetente két betűt vesznek, de rendes gyakorlásra sajnos, nincs idő, ezért kéri a szülők segítségét. Gyakoroljuk otthon a betűket, egy kis olvasás, öt perc, semmi az egész.

Itt durrant el az agyam. Én is szólásra emelkedtem, és elmondtam, hogy miután a hétéves gyerekem egy felnőtt ember munkaidejének megfelelő órát tölt az iskolában, a napból a lefekvésig hátralévő 3-4 órában semmilyen, hangsúlyozom, semmilyen gyakorlásra nem vagyok hajlandó vele. Se öt percre, se tízre, se félórára. Az az idő a családé, a barátoké, a szabadidős és teljes mértékben önkéntes elfoglaltságoké. Se vacsorakészítés, se fürdés közben nem fogunk összeadni meg szótagolni, és pont.

Lehet tippelni, hányan álltak mellém a szülők közül.

Elárulom: egyetlen ember. Ja, meg még valaki halkan morgott valamit az utolsó sorból. Mindenki más hallgatott, vagy azt kezdte bizonygatni, hogy az a tíz perc, az semmi, és igenis megtérül és muszáj, az ő gyerekének mindenképp. Mert majd ezen múlik a Nobel-díj, mi? Javára legyen mondva, az egyik tanító néni azonnal elismerte, hogy igazam van és megérti, hogy nem akarom tovább terhelni a gyereket. És hogy nem kell mindig gyakorolni, csak ami éppen nem megy. Így se sokkal jobb, mondjuk.

Már csak az a kérdésem, hogy ha beismerjük, hogy szar a rendszer, miért az a reakció, hogy aláfekszünk és lehajtott fejjel elfogadjuk, a gyerekünkkel fizettetve meg az árát mindennek? Mit tanul a szülőtől az a gyerek, akiért ennyire nem hajlandóak kiállni, akit ennyire sem védenek be a rendszer ellen? Vagy az ilyen szülők komolyan azt hiszik, jót tesznek? Hogy egy nyolc órán át gyötört agynak jót tesz még az a kis gyakorlás? Vagy csak egyszerűbb ezt elhitetni magukkal, mint belenézni a tükörbe, és beismerni: nem állok ki érte, magamért sem merek kiállni, igazodom, bármihez, bárkihez, mert csak úgy merek és tudok élni, hogy együtt bégetek a nyájjal.

Azért találták ki ezt az iskolaotthonos agyrémet, mert így majd otthon már nem kell tanulni, minden az iskolában történik. Aztán agyonzsúfolták a tantervet heti három énekórával, öt tesivel, amit nincs hol megtartani, erkölcstannal meg a faszom tudja, mivel. De arra nem maradt idő, hogy számolni meg olvasni-írni megtanítsák a gyerekeket. Ezért most ott tart az ország legtöbb iskolája, hogy napi nyolc órát vannak bent kicsi gyerekek, és ez sem elég, baszd meg! Még gyakorolj vele otthon. 

Legalább azt tudnám, pontosan kiket kell majd ezért elsőként falhoz állítania a forradalomnak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marsbeli.blog.hu/api/trackback/id/tr2013666298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pallasmacska 2018.02.13. 21:29:42

Mindehhez annyi megjegyzésem lenne (mert egyetértek az iskolarendszerről alkotott észrevételekkel, nem sokat tudnék hozzátenni), hogy értem soha a büdös életbe nem állt ki egyik szülőm se az iskolában, akkor se, amikor nyilvánvalóan én húztam a rövidebbet, és irtó klassz, hogy ezt te megteszed a kölködért. Menő vagy.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2018.02.20. 09:01:12

igen, igen és igen.

ez még csak az első félév, ne add föl, hosszú menet lesz. de a birka mentalitást mindenhol meg kell kérdőjelezni;jó hogy fölálltál.

a másik meg amikor a szülő mindig az authoritásnak ad igazat, "biztos te voltál hükye fiam!", na az egy egész generációt képes volt tönkrevágni. 30 évvel a szocialista diktatúra bukása után már tényleg időszerű lenne esetenként számonkérni a hatalmat és változtatásra kényszeríteni, ha=amikor szar a rendszer.

hajrá, tisztellek. mi inkább elhúztunk stockholmba a 4 hónapos lányunkkal, aki ősszel megy iskolába itt. játékosan megtanultak mr írni, olvasni és tud összeadni meg kivonni. reggio emilie oviba jár és tényleg zéró izzadás...

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2018.03.25. 21:49:52

Régen jártam nálad, így csak most olvasom, mélyen egyetértek, és sajnos átérzem, én ugyanígy jártam nemrég, felszólaltam a gyerekek védelmében, egy apulát kivéve mindenki kussolt, majd szülői után jöttek oda, mennyire egyetértettek velem. "éljüktúlaziskolát"
süti beállítások módosítása