HTML

marsbéli krónikák

Friss topikok

  • zsuzska169: Mindenkinek most? :D Miközben töltött a oldal, arra gondoltam, hogy vajon milyen nehéz lesz elolva... (2019.05.05. 09:24) A közös munka öröme
  • HoldViola: Régen jártam nálad, így csak most olvasom, mélyen egyetértek, és sajnos átérzem, én ugyanígy járta... (2018.03.25. 21:49) Welcome to the machine
  • dívamacska: @zsuzska169: Csak most láttam, amit küldtél. Ez az ember remekül ismeri a macskákat:-) (2017.12.16. 11:18) Black Friday
  • Raven1975: A sírás környékez, szegény pára, mennyire lehet sajnálni. Évtizedeken keresztül hazugságban élt, c... (2017.11.20. 21:51) WTF?
  • Untermensch4: @John Doe3: "nem a kutyákkal van feltétlenül baj (bár néha azokkal is), hanem a kutya-gazdája rend... (2017.03.27. 15:16) Ne nyúlj hozzá, megharap!

Címkék

Csak be kéne osztani

2015.08.04. 14:38 dívamacska

Halkan jegyzem meg, hogy nem lenne szükség egyre több élelmiszerre, ha a a fejlett világban a kaja harmada nem landolna a szemétben. Emlékszem, mennyire megdöbbentett, amikor húsz évvel ezelőtt bébiszitterként Angliában szembesültem vele, hogy egyeseknek eszük ágában nincs például elrakni vacsorára az ebédről megmaradt ételt: ment a kutya elé, vagy nemes egyszerűséggel beborították a kukába. A kukába bele, a sült krumplit, a sült húst, a tésztát, mindent. Szóhoz se jutottam. Nálunk, és ezen nem csak a saját családomat, de az összes magyar ismerősömet, barátomat értem, ez egy ismeretlen viselkedésforma volt akkor, és szerintem még most sem annyira jellemző. Sokáig nem értettem azt sem, mi a fészkes fenének van minden amerikainak (legalábbis a tévében) akkora kétajtós hűtője, mint a mi egész konyhánk, csurig teletömve kajával, ami akkora mennyiséget jelent, amit egy négytagú család képtelen megenni romlandósági határidőig. Aztán felvilágosultam, hogy nem is eszik meg, ha lejárt a szavatossága, kivágják a szemétbe, bontatlanul. De megvették, mert épp akciós volt, fillérekbe került. Ja, fillérekbe, nem számítva, hogy rabszolgák termelték meg az alapanyagot a kivágott esőerdők helyén, és a világ másik feléről szállították ide nagy környezetszennyezés árán, de hát az kit érdekel. Láttam egyszer egy dokumentumfilmet olyanokról, akik életvitelszerűen a kukából szednek össze maguknak mindent, a kajától a bútorig. Döbbenetes volt, mit mondjak. Komplett, bontatlan, nem lejárt szavatosságú kaják garmadája került elő egy-egy jobb kukából. (Nálunk mondjuk nehezebben szereznék meg a mindennapi betevőt, de nyilván nem azért, mert mi bezzeg mennyire ügyelünk erre, csak csóróbb a nép.)

A férfi a háznál nagy élharcosa a nem dobunk ki ételt mozgalomnak, képes némiképpen romlott kaját is megenni ennek érdekében, én mondjuk nem, de legalább engem is gyötör a lelkiismeret-furdalás, ha ki kell dobni valamit. Ezért is jó a kutya meg a kert: a kettő együtt gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy még ehető kaja landoljon a szemétben. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marsbeli.blog.hu/api/trackback/id/tr247679102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málé mackó 2015.08.11. 17:35:00

Az ervelesedbol hianyolom a kornyezet szennyezeset, ami talan a legnagyobb kart okozza a felhalmozasban. Gondolok itt az elaprozott csomagolasok eloallitasara es azok nem ujrahasznositasara. Pintes, azaz nagyjabol fel literes tejes muanyag dobozok, falatka sajtok viasz majd celofan csomagolasa, femdobozok minden mennyisegben. Nagyon kornyezet tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy ezeket az ujrahasznosito kukaba dobjak az emberek, pedig sok helyen csupan egy-ket mozdulat a kulonbseg.

A vilag jobbik felen nem esznek egy fott etelt napokig, emiatt nem igazan fordul elo a 'kicsit zold meg, de majd masra gondolok eves kozben', ami valljuk be egyhangu es egeszsegtelen etkezest feltetelez.

A felkesz kajak, a kis adagokra porciozott, tisztitott es felaprozott gyumolcsok muanyag dobozkakban lefoliazva a hutopultokban a legjobb szemelyre szabott mennyiseg, megis sokkal nagyobb oko labnyomot hagynak, mintha elkomposztalnank egy el nem fogyasztott nagy dinnye maradekat, amit kocsival vittek haza. Ki mondja meg, melyik a legracionalisabb valasztas a jovore nezve?

Van kozeput is, amikor a helyi termeloket tamogatva kerul az asztalra minden nap friss etel, nagyjabol fedezve a csalad alkalomkenti fogyasztasat. Ebben az esetben ritkan marad etel, amit bizzunk mindenki egyeni dontesere mit kezd vele.

Egyre tobben valasztjak ezt a jarhato utat es bizni kene kicsit az emberek kovetkezetessegeben.

Egyebkent Mo-n nehany eve nyar vegen vasaroltam malnat az egyik szupermarketben, ami az USA import volt. Elkerulhetetlen manapsag az import elelmiszerek jelenlete, csupan tudatossag kerdese az elet.

dívamacska 2015.08.12. 14:46:59

@málé mackó: Tök igazad van, csak nem akartam nagyon bő lére ereszteni, ezért sok mindent kihagytam. Néhány éve, emlékszem, vadásznom kellett a magyar vörös- és fokhagymát: a szupermarketekben kizárólag kínai, német, meg holland áru volt, egészen döbbenetes. Az egyszemélyes kiszerelések meg az agyoncsomagolás nekem is a halálom, és meglepő módon sokszor szinte birokra kell kelnem azért a boltosokkal, hogy de ne rakja már bele még egy zacskóba a cuccot, van nekem is. Ami pedig a maradék evését illeti, mi sem kondérral főzünk, hogy aztán négy napig bableves legyen a menü, de ha egyszer-egyszer mégis úgy alakulna, nem ki lehet bírni, ahelyett hogy kihajítjuk az ételt? (Ráadásul főtt ételt pölö nem ajánlatos komposztálni, mert csak rohad és vonzza a férgeket.) És talán pesszimista vagyok, de én nem bízok az emberek következetességében sem, inkább azt látom, hogy a legkisebb nehézség, apró drágulás, vis major máris eltántorítja őket bármitől, és legott a könnyebb irányba fordulnak, amit meg is ideologizálnak. Tisztelet a kivételnek.

málé mackó 2015.08.12. 16:09:30

@dívamacska: amig Mo-n eltem, addig en is osztoztam a pesszimizmusodban, ami minden, de tenyleg minden teruleten ervenyesul. Utoljara a zsugorodo meretu sorok es uditok utottek ki az internetet, mert az arerzekeny vasarlot elveszitik az aremelessel. Teny, hogy sok minden ellentetesen forog a vilaggal.
Errefele viszont tok rugalmasak az emberek es a kornyezet tudatossag jelen van egy ideje. Itt az idosebb generacio is elviszi az osszegyujtott papirt a tavolabbi gyujtohelyre, ugyanugy ahogy a ruhakat. Aztan hogy azok a keleti orszagok turkaloiban vagy valoban ujrahasznositas es harmadik vilagbeli adomanyokka valnak, hat azt mar senkit sem erdekel. A lelkiismeret nyugudt a mindennapokban, ez pedig egy apro resze a minosegi eletnek.

Nem rad celoztam a napokra elore fozessel, nehogy magadra vedd! A sajat tapasztalatom egy reszet osztottam meg az en ismeretsegi koromre alapozva.

Az emberekben itt kezdtem el bizni, mert makro szinten tud mukodni az ujrahasznositas. Aztan azon kaptam magam, hogy egyetlen kicsi, pult alatti hutot vettunk harmunkra bekoltozeskor es ez nagyjabol eleg. Igy nincs kaja felhalmozas, fagyasztoba raktarozott leertekelt etelek, amelyek varhatoan sosem lesznek elfogyasztva. Cserebe befer a szerszamos lada es egy szelektiv gyujto doboz a masodik huto helyere, ami sokkal fontosabb annal, hogy nyaron legyen jegkrem a hazban.
Errol azert beszelek ennyit, mert hatha valamelyik olvasod erez kesztetest, hogy tegyen egy lepest a tudatos kornyezetvedelemert, es ehhez nem kell sok hely a lakasban. Mar aki ki tud alakitani egy zugot erre a celra. Es postara menet egy kitero a szelektiv gyujtohoz nem nagy lepes, plane ha a gyerkoc segit bedobni a megfelelo anyagot a hozzarendelt lyukba. Apro, am generacios lepesekre van szukseg! Csak tessek, csak tessek! (smiley)

dívamacska 2015.08.14. 10:49:59

@málé mackó: Nem vettem semmit magamra, ne aggódj. Ahogy olvastalak, az jutott eszembe, hogy a ti berendezkedésetek viszont maximálisan arra alapul, hogy mindig lesz elérhető kaja a közelben, azaz a boltban, a piacon, ezért minimális készletekkel sem rendelkeztek semmiből, ha jól vettem ki. Gondolkoztál már azon, mihez kezdtek, ha kitör a zombiapokalipszis?:-)

málé mackó 2015.08.14. 11:03:26

@dívamacska: ha a racionalis enem kerded, akkor nyugodtan alszom a kapitalizmus templomai kozeleben.
ha pedig eljone, ezt buktuk. a nepsuruseg errefele akkora, hogy szelsebesen terjedne. de megnezem emlekeztetoul a shaun of dead c. klasszikust, es bizom a hullaoltoztetokben, akik osszekotik a cipofuzoket szertartas elott.
süti beállítások módosítása