HTML

marsbéli krónikák

Friss topikok

  • zsuzska169: Mindenkinek most? :D Miközben töltött a oldal, arra gondoltam, hogy vajon milyen nehéz lesz elolva... (2019.05.05. 09:24) A közös munka öröme
  • HoldViola: Régen jártam nálad, így csak most olvasom, mélyen egyetértek, és sajnos átérzem, én ugyanígy járta... (2018.03.25. 21:49) Welcome to the machine
  • dívamacska: @zsuzska169: Csak most láttam, amit küldtél. Ez az ember remekül ismeri a macskákat:-) (2017.12.16. 11:18) Black Friday
  • Raven1975: A sírás környékez, szegény pára, mennyire lehet sajnálni. Évtizedeken keresztül hazugságban élt, c... (2017.11.20. 21:51) WTF?
  • Untermensch4: @John Doe3: "nem a kutyákkal van feltétlenül baj (bár néha azokkal is), hanem a kutya-gazdája rend... (2017.03.27. 15:16) Ne nyúlj hozzá, megharap!

Címkék

A vasalás dogmája

2014.09.29. 14:54 dívamacska

Én nem vasalok. Azaz, de, kábé negyedévente egyszer tíz percet, ha valami hacacáré miatt muszáj az ing, a szép ruha. Egyébként úgy vásárolok ruhát, hogy ne kelljen vasalni, teregetni meg ügyesen tudok. A gyerekeim tiszták, rendesek, a ruhájuk nem úgy fest, mint ami két hétig hevert a lavór alján összegyűrve, ránk ugyanez érvényes. Szóval, részemről ennyi lenne a dolog, de az anyám, az nem nyugszik bele ebbe.

Mert vasalni KELL. Miért? Csak. Mert az úgy szép. Mert úgy szokás. Igazából soha még logikus választ erre a kérdésemre nem kaptam tőle (a szokást leszarom, a szépséget meg nem látom a dologban). Évtizedek óta minden vasárnap délutánját a vasalódeszka felett tölti, mindent a világon kivasal, a pólóktól a farmeren át a konyharuhákig. Ennek a szörnyű mániájának köszönhetően kamaszkorom számos vasárnapjának sok-sok óráját töltöttem én is a vasalódeszka fölött, kényszerből. Azóta azonban egyet sem. És ha rajtam múlik, a halálomig nem is fogok. Őszintén mondom, hogy a konyharuhák vasalásánál azt is értelmesebb tevékenységnek tartom, ha vödörrel vizet hordok a Dunába.

Amikor pár hónapja anyám megint rázendített a miért nem vasalsz mantrára, eléggé ingerülten közöltem vele, hogy nem vasalok, pont, és többé nem akarok erről a témáról egyetlen szót sem ejteni. Láttam rajta, hogy megbántódott, de azóta nem került szóba a dolog. Már azt hittem, lekerült ez a lemez. Ó, én naiv, ó, én balga!

Mert tegnap délután, miközben gyanútlanul olvasgattam valami magazint náluk, minden előzmény nélkül* közölte, hogy most, hogy a nagy az ovit, a kicsi a bölcsit kezdi, muszáj lesz vasalnom. Aztán miért lenne muszáj? kérdeztem én nyugodtan, de a pumpa azonnal elindult bennem felfelé.

A válasz: mert meg fogják őket szólni.

És mégis kik? A többi kiscsoportos? Te, láttad az XY-t, mekkora ránc van már a Bob mesteres pólója hátulján, az anyja biztos nem vasal, de gáz!

Közöltem, hogy a gyerekek ezt leszarják, azt pedig, hogy a Mancika anyukája mit gondol, én szarom le, de nagyon magasról. Csakhogy az nem úgy van, tudtam meg. Mert ki fogják őket gúnyolni!

Ám csak ez után következett a legfőbb sérelem: hogy én nem vasalom az ágyneműket sem! Ez ám a skandallum! Ezt már végképp nem tudom hova tenni, jegyeztem meg nyájasan, tekintve, hogy az ágyneműnket rajtunk kívül senki sem látja, nekünk pedig pont megfelel így. Erre bepróbálkozott azzal, hogy a vasalt ágynemű kényelmesebb!  Mondom, nekem nem. Aludtam ilyenben is, olyanban is, tutegál. Ha másnak úgy kényelmesebb, vasalja nyugodtan, váljék egészségére.

De itt már majd eldurrant az agyam. Hogy közel negyvenévesen magyarázkodnom kelljen az anyámnak, hogy mit miért, és miért úgy csinálok? Hogy képtelenség megértetni vele, hogy ez az én dolgom, és a világnak, benne neki, ehhez semmi köze nincsen? Hogy tényleg nem érti, nem érzi, hogy micsoda csapda az, ha folyton azt tartjuk szem előtt, mások mit szólnak ahhoz, amit teszünk vagy nem teszünk? Ha foglalkozunk a megszóló, gúnyolódó, pletykálkodó és ítélkező idegenekkel? Hogy itt van ő, egy több diplomás, értelmes nő, aki egyre inkább úgy viselkedik, mint a Konzervatív Háziasszonyok Baráti Körének oszlopos tagja, és úgy beszél, mint a Lányok, asszonyok 1917-ben? Megszólnak! Úristen! Úristen! Nem jutottam szóhoz, komolyan, hogy ezt, és a saját anyámtól. Jó hogy nem azt mondta: szájára vesz a falu. Kössél lányom kendőt, asszony vagy már, úgy illik.** Jesszus.

Persze, a magyarázat az egészre pofonegyszerű. Ha belátná, hogy vasalás nélkül is remekül lehet élni, azt is be kellene látnia, hogy teljesen feleslegesen pazarolt éveket az életéből erre a tevékenységre. És hogy rajta kívül senkit a világon nem érdekelt, vasalt-e a konyharuha, csak maga miatt vasalta azokat a szarokat, meg vasaltam én, meg az apám.

Abba már persze fájdalmasabb belegondolni, miért akar engem egy olyan élet és gondolkodásmód felé terelgetni, ahol nem az számít, hogy én hogy érzem magam jól az én életemben, hogy én mit szeretek, mit tartok fontosnak vagy lényegtelennek, hanem az, hogy mit fognak gondolni olyan emberek, akikkel a viszonyom kimerül annyiban, hogy biccentünk egymásnak az óvoda kapujában.

* Bár a nyakamat tenném rá, hogy magában már régóta csak az alkalmat kereste, mikor hozhatná elő ismét a témát.

** És meg ne lássam rajtad többet azokat a halálfejes pólókat, tehette volna még hozzá.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marsbeli.blog.hu/api/trackback/id/tr746741629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

100 kriszta 2014.09.29. 21:52:40

Az én drága nagyanyám azzal kergetett a sírba, hogy akárhányszor is járt nálam, mindig rázendített: sosem fogok férjhez menni, ha nem teszek fel egy rendes (értsd: csipke) függönyt az ablakokba. A Zuram utálja a függönyöket. Jó ember. Szeretem.

Lady.Vengeance 2014.09.30. 09:27:03

Az én édesszülém annakidején még a porrongyot is kivasalta, mielőtt kidobta volna, bár rettenetesen utált vasalni.

Szerintem a vasalt ágyneműnek sokkal jobb az illata, valamennyit hozzáad a komforthoz.

Mifelénk meg néha előkerül az a (tév)hit, hogy a főzés tartja össze a családot. (Hangosan persze kinemmondva: milyen nej és anya leszek majd, mert megtagadom az olajban sütést és nem pöszölök fél napokat a menü elkészítésével.)

snowqueen 2014.09.30. 10:52:57

Vidéken ez még megfejelhető azzal, hogy miért nem túrod a kertet fél nap, vagy legalábbis minden szabad percedben. Ha nem ültetsz, gazolsz, csak mondjuk befüvesíted a rendelkezésedre álló földdarabot a házad körül, akkor lusta vagy, mert akár egy talpalatnyi földbe is valami hasznosat kell vetni.

dívamacska 2014.09.30. 13:38:50

@Lady.Vengeance: Annyival nem jobb az illata, amennyi időt elrabol az életemből. Ráadásul elég egyszer meghengergőzni benne, és oda a fíling.

dívamacska 2014.09.30. 13:41:23

@snowqueen: Szerencsére a paraszti gének még dolgoznak bennem, minden szabad időmben a kertet túrom. De ismerem én is ezt a hozzáállást: a fű, a szépen virágzó bokor meg bármi, ami nem ehető, az minek a kertbe, az ilyen nem kert, csak úri huncutság. Ami igaz, mármint hogy úri huncutság, csak azt nem értem, miért bűn az, ha az ember nem úgy éli az életét, mintha még mindig a jobbágyi rendszerben tengődő zsellér lenne.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2014.09.30. 17:01:14

Vasalok. Egész egyszerűen azért, mert jól érzem magam attól, hogy vasalt holmiban járnak a gyerekeim, a párom. Mert ezt IS tudom nekik adni. Önként, jó érzéssel. Nem érzem időpazarlásnak. Azt persze annak érezném, hogy ilyen marhaságokról egy egész posztra valót öntsek ki magamból. Hiába no. Mások vagyunk. Marad még annyi időm is, hogy az óvoda - vagy az iskola - kapujában ne csak biccentsek mindenkinek. Kispolgári csökevényként igénylem ugyanis az emberi kapcsolatot. Amiben fontolóra veszem azt is, hogy mást mi tesz boldoggá, nem csak azt ordítom bele a világba, hogy engem mi boldogít.

A halálfejes pólókat pedig nálunk senki nem hordja. Nálunk ez nem fér bele. És nem az idő hiányzik hozzá, ha kérdéses lenne.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2014.09.30. 20:01:37

Istenem, pontosan így érzek a vasalással. Anyám éppen velem volt várandós, amikor egy gyárban vasalt 8 órában. Azóta is ő a bajnok ebben, én úgy szoktattam le arról, hogy engem kapacitáljon, hogy egyszer felrángattam Pestre vidékről - a gázosokat kellett egész nap várni, nekem dolgoznom kellett - és amíg csak ott várt, kiraktam neki valami irgalmatlan mennyiségű vasalnivalót, elvolt vele egész nap, győzte vállfákra kiaggatni a kis 29 nm-es garzonomban. Akkor kivasalta az összes alkalmi ruhám, ágyneműm, akármit, mondtam is neki, hogy ilyen állapot nálam 1x vót, elég is vót. (Persze, ha megyünk valahová, akkor azóta is kivasalom az alkalmi rucit, amit fel akarunk venni)

dívamacska 2014.09.30. 22:37:56

@Cyr: Te teljesen félreértetted ezt a posztot, vagy direkt nem akartad megérteni. Te jól érzed magad a vasalástól, én meg nem. Annyi lenne a lényeg, hogy senki ne akarja a saját érzéseit és a számára fontos dolgokat ráerőszakolni a másikra, főleg, ha az illető az adott dologgal kapcsolatban ezerszer mondott már nemet. Mert ez a másik figyelembe nem vétele, a saját akarat erőszakolása, bármi áron. Miből olvastad ki amúgy, hogy én soha nem veszem fontolóra, mást mi tesz boldoggá? Hol írtam én olyat, hogy aki igényli az emberi kapcsolatot, az egy csökevény? Merő rosszindulat árad a soraidból. Leképeztél magadban egy olyan embernek, aki senkivel nem áll szóba, és akinek a családja most is éppen szörnyen szenved, csak mert ő nem vasal. Ez a megjegyzés pedig arról, hogy nálatok nem fér bele a halálfejes póló viselése, mintha legalábbis attól jobb emberek lennétek, vagy erkölcsösebbek. Bár biztosan annak érzed magad, hiszen te még vasalsz is a családodra.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2014.09.30. 23:26:44

@dívamacska: Úgy vélem, egy laza projektálásért te sem mész a szomszédba. Érdemes eltűnődnöd azon, miután újra elolvasod, amit írtál, vajon miért is bőszít fel ennyire, ha valaki (a változatosság kedvéért most nem az édesanyád) nem veled ért egyet...

dívamacska 2014.10.01. 11:57:27

@Cyr: Nem az bőszít fel, ha valaki nem ért velem egyet. Az dühít, ha valaki konokul mást olvas ki a szavaimból, mint amit írok. Te a vasalás mint olyan elleni támadásnak vetted az írást, és magadra vetted, mintha én lenézném azokat, akik vasalnak, de a vasalás itt nem a lényeg, írhattam volna ablaktisztítást, foltvarrást vagy cinegeidomítást is, tökmindegy. A jelenség a dühítő, amikor valaki a fejébe vesz valamit, hogy márpedig ő kikényszeríti az adott tevékenységet a másik (felnőtt) emberből, csak azért, mert ő azt tartja követendőnek, és csak azért sem hallja meg az illető tiltakozását. Erről szólt a poszt.

CsÁgiiii 2014.10.01. 13:10:32

Szia
Ne hergeld magad, tökre igazad van.
Kötekedni akart, ennyi.
Ne ugorj be neki, lényegtelen ugyan, de én is utálok vasalni, és hát nagyon ciki, de vasalódeszkám sincs.
Annyira ritkán csinálom ezt.

dívamacska 2014.10.01. 13:41:55

@CsÁgiiii: Nekem van vasalódeszkám. Anyámtól kaptam:-)

CsÁgiiii 2014.10.01. 13:51:39

de szuper, biztos örültél neki.
gondolom minden háztartásban KELL lennie legalább egynek.
basszus, ezt jól elcsesztem.

snowqueen 2014.10.01. 15:04:44

Cyr-t idézve: "fontolóra veszem azt is, hogy mást mi tesz boldoggá", tehát nyugi, ő így kötekedve és szándékosan félreértve akar téged boldoggá tenni.

CsÁgiiii 2014.10.02. 10:34:00

Persze tudom, itt nem csupán erről van szó, mármint a vasalás csinálásáról, ill. nem csinálásáról, de az nem működik, hogy: Nem beszélhetnénk inkább az időjárásról?
Bár biztos túl vagy már ezen is.
Van még az egyik füleden be, a másikon ki verzió is.

100 kriszta 2014.10.03. 07:02:35

Szerintem az a felnőtt (érett) gondolkodás, ha felismerjük, nekünk mi a fontos, és aszerint alakítjuk ki az életünket. És ami számomra a legfontosabb, sose kényszerítsük rá gyerekeinkre a mi értékrendünket, elveinket, dogmáinkat, neurózisunkat. Én például el fogom fogadni, ha a fiam horgolt terítőkkel aggatja tele az egész lakását. Ha neki az tetszik, akkor oké. Fő, hogy legyen majd hol laknia. :)

2014.10.03. 22:51:39

Az én anyám a zoknikat és az alsógatyákat is kivasalta. Szerencsére engem nem cseszegetett hogy én meg szinte semmit. Ja, és amikor valamit kivasalt, pl. konyharuhát DD, akkor azt összehajtotta egyszer, rávasalt még egyet, majd hajtott rajta újra és azt is megvasalta. Akkor volt kész. Mert hogy a simán hajtott dolgok nem állnak meg sokáig úgy a helyükön ahogy ő összehajtja, ezért rá kell vasalni a hajtásokra. Mindenesetre megtanultam vasalni, de csak férj ingeit kell néha, bár inkább megcsinálja magának mert nem győzi kivárni míg én rászánom magam. Azt meg igazán nem értem hogy kinek mi köze van ahhoz hogy egy magán blogban valaki éppen miért a vasalásról ír. Csak.

alie 2014.10.07. 20:40:17

a hétéves lányaim egy hónappal ezelőtt megkérdezték tőlem: "anyu, mi az a vasaló?". nem tom honnan szedték, biztos láttak olyat a tévében. szóval, nem vagy egyedül.

dívamacska 2014.10.08. 21:53:13

@alie: Büszke vagyok rá, hogy ismerhetlek:-)
süti beállítások módosítása